Nämä sämpylät ovat takuulla pehmeitä vielä seuraavana päivänäkin. Meillä jää usein ruoalta perunasosetta tähteeksi ja hyödynnän sen sitten leipomuksiin. Tällä kertaa leivoin sämpylöitä. Pienempikin määrä sosetta riittää tuomaan sämpylöihin pehmeyttä.
4 dl nestettä (maitoa tai vettä)
n. 800 g perunasosetta
1½ tl suolaa
2 rkl sokeria
2 pss kuivahiivaa
n. 700 g vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
1 dl öljyä
Mittaa kulhoon reilusti (n. 42 asteista) kädenlämpöinen neste. Lämmitä myös perunasose, jos se on kylmää ja lisää se nesteen joukkoon hyvin vatkaten, niin ettei perunasoseesta jää paakkuja. Lisää suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää se sekä kauraleseet taikinaan. Lisää loput vehnäjauhot vähitellen. Vaivaa, kunnes taikina on sopivan kimmoisaa ja lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota liinan alla n. puoli tuntia ja leivo pyöreitä sämpylöitä jauhoja apuna käyttäen. Anna sämpylöiden kohota leivinpaperin päällä uunipellillä, liinan alla, n. puoli tuntia. Paista 225 asteessa n. 10-12 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti