Pipareiden leipominen kuuluu meidän perheessä itsenäisyyspäivän puuhiin, johon myös lapset osallistuvat. Osa pipareista koristellaan myöhemmin. Muutama pipari varataan kuuseen ja joka vuosi tehdään piparitalo tai värkätään jotain muuta. Tänä vuonna tein Sunnuntain-sivuilta löytyneen mallin mukaan reen.
Tämän Santa Maria-piparkakkureseptin olen napannut piparkakkumaustepussin kyljestä toista kymmentä vuotta sitten. Ja hyväksi
havaittua ohjetta en ole nähnyt tarpeelliseksi käydä muokkaamaan.
Nykyisin Santa Marian piparkakkumaustepussissa on hieman erilainen
resepti, varmasti hyvä sekin.
Santa Maria-piparkakut
2 dl sokeria
1 pss (n. 20 g) Santa Maria piparkakkumaustetta
250 g margariinia (maidoton)
2 munaa
10 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
Kiehauta
siirappi, sokeri ja piparkakkumauste kattilassa. Sekoita seosta koko
ajan, jottei se tartu pohjaan. Lisää margariini ja anna sen sulaa.
Jäähdytä seos ja lisää munat hyvin sekoittaen. Mittaa vehnäjauhot ja
sooda toiseen kulhoon ja lisää ne siivilän läpi taikinaan. Anna taikinan
tekeytyä kylmässä
muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään. Ota taikina pehmenemään
huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen leipomista. Kauli taikina levyksi
jauhotetulla pöydällä ja ota muotilla kuvioita. Paista piparkakkuja
leivinpaperin päällä pellillä, uunin keskitasolla 200 asteessa n. 7 min. Tästä taikinasta onnistuu tehdä myös esim. piparitalo, mutta paista isoja talon osia hieman pidempään.
Tänä vuonna halusin kokeilla myös jotain uutta reseptiä perinteisen rinnalle. Kukkolan piparit-resepti löytyi Pieni piparkakkukirja-sivuilta. Käytin
tavallisen piparkakkumausteen tilalta appelsiinilla maustettua
piparkakkumaustetta. Mukavaa vaihtelua perinteisiin piparkakkuihin.
Kukkolan piparit
2 munaa
2 3/4 dl sokeria
270 g margariinia (maidoton) sulatettuna
3/4 dl siirappia
1 pss (20 g Santa Maria appelsiinilla maustettua) piparkakkumaustetta
2 dl perunajauhoja
6 3/4 - 7 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon sulatettu, jäähdytetty margariini, siirappi ja piparkakkumauste. Mittaa toiseen kulhoon kuivat aineet (peruna- ja vehnäjauhot sekä sooda) ja sekoita ne taikinaan siivilän läpi. Anna taikinan tekeytyä kylmässä muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään. Ota taikina pehmenemään huoneenlämpöön n. puoli tuntia ennen leipomista. Kauli taikina levyksi jauhotetulla pöydällä ja ota muotilla kuvioita. Paista piparkakkuja leivinpaperin päällä pellillä, uunin keskitasolla 200 asteessa n. 7 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti