20 elokuuta 2021

Kinuskitäytekakku

kinuskitäytekakku, kinuski, täytekakku, täytekakkupohja
Mieheni täytti vuosia ja täytyihin hänelle kakku tehdä. 😍 Kinuskikakku on hyvää, mutta kinuskin keittämistä itse olen aina vältellyt, sillä muutaman kerran olen kokeillut sitä ja epäonnistunut. Mutta nyt päätin vielä kerran kokeilla ja onnistuin! Haluan rohkaista muitakin kokeilemaan vielä kerran tällä ohjeella, jos se ei ole aikaisemmin onnistunut. Täytekakkupohjatkin olivat minulle joskus kauhun paikka, kunnes opin punnitsemaan raaka-aineet. Valmista kakkupohja ja täytä se jo juhlia edeltävänä päivänä, jotta maut ehtivät tasaantua. Kermapursotukset, kinuskin keittäminen ja kakun koristelu kannattaa jättää juhlapäivään.
 
Kinuskitäytekakku
täytekakku, täytekakkupohja, kinuskitäytekakku
 
Pohja: (halkaisijaltaan 24 cm vuokaan)
280 g (5 kpl) munia
196 g sirosokeria
137 g vehnäjauhoja
59 g perunajauhoja
3/4 tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Punnitse kuivat aineet kulhoon. Punnitse toiseen kulhoon huoneenlämpöiset munat ja sirosokeri (sirosokeri on erikoishienoa sokeria, joten se helpottaa vaahtoutumista). Vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Itse käytän vatkaamiseen sääntöä 1 muna/1 minuutti eli vatkaan viittä munaa vähintään 5 minuuttia. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista pohjaa n. 45 - 50 min.  Ota vuoka uunista ja säikäytä kakku eli tipauta kakkuvuoka heti n. 10 - 15 cm korkeudelta pöydälle. Älä siis vielä kumoa kakkua. Näin saat kakusta tasaisen ja kuohkean. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan ja kumoa se sitten pöydälle.

Täyte:
täytekakku, kinuskitäytekakku, täytekakkupohja
omenahilloa
banaania soseutettuna
mansikkaa viipaleina (jos käytät pakastemansikoita, valuta enimmät mehut pois, jottei kakusta tule liian märkä)

Leikkaa kakkupohja neljään osaan ja täytä kakku omenahillolla sekä banaanilla ja mansikoilla.
täytekakku, kinuskitäytekakku, täytekakkupohja
Kostutus:
n.1/4 dl omenamehua 
 
Kostuta kakusta vain päällimmäinen kerros, muut kerrokset kostuvat mansikoista. Laita kakku vetäytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.

Päälle:
4 dl vispikermaa
400 g maitorahkaa
sokeria
 
kinuskia, jonka alla ohuelti omenahilloa
 
Vaahdota kerma ja lisää sen joukkoon rahka ja makusi mukaan sokeria. Levitä kerma-rahkaa ohut kerros kakun reunoille, jotta pursotukset saavat tasaisen alustan, paremman tarttumapinnan eikä kakkua pilkistä pursotusten välistä. Levitä seuraavaksi ohuelti omenahilloa kakun päälle. Valmista kinuski ja kaada se lämpimänä kakun päälle/keskelle, josta se leviää tasaisesti. Pursota reunoille kerma-rahka ja koristele kakku haluamallasi tavalla.
 
Tällä ohjeella kinuski ei ole kakunkuorrutteeksi liian löysää eikä jämähdä kivikovaksi. Ja on juuri sopiva määrä tämän kokoiselle kakulle.

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl tomusokeria
20 g voita

Mittaa kattilaan kerma ja sokerit. Keitä seosta koko ajan sekoittaen n. 20 - 25 minuuttia. Ota aika siitä, kun seos alkaa kiehumaan ja sen tulee kuplia koko keittämisen ajan. Tee vesilasitesti eli tipauta kinuskia kylmään veteen, jos kinuski hajoaa/leviää veden sekaan, se ei ole valmista. Kun kinuski pysyy kasassa/pisarana vedessä, se on valmis. Lisää voinokare ja sekoita tasaiseksi.


 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti