Juustokastikkeella kuorrutetut kasvikset maistuvat sellaisenaan tai esim. liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Näin syksyllä kannattaa suosia kotimaisia, tuoreita kasviksia, sillä nyt ne ovat edullisia ja laatu on parhaimmillaan.
Kasvisgratiini
n. 1 kg kasviksia (kukka- ja parsakaalia, porkkanaa, sipulia)
vettä (sen verran, että kasvikset peittyvät)
1 tl suolaa
Gratiinikastike:
½ dl rypsiöljyä
½ dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2 dl kasvisten keitinlientä
100 g (n. ½ pkt) sulatejuustoa (Koskenlaskija)
3/4 tl suolaa
valkopippuria
Valmista kasvisten kypsymisen aikana gratiinikastike. Mittaa kattilaan öljy ja vehnäjauhot. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Kiehauta ja lisää vähitellen maito ja kasvisten keitinliemi koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta n. 5 min ja lisää kattilaan sulatejuusto pieninä palasina. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku.
Kun
kasvikset ovat hieman pehmenneet, mutta vielä napakoita, nosta ne voideltuun vuokaan ja kaada gratiinikastike kasvisten päälle. Paista 200 asteessa n. 20 - 25 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti