19 elokuuta 2021

Kasvisgratiini

Juustokastikkeella kuorrutetut kasvikset maistuvat sellaisenaan tai esim. liha- ja kalaruokien lisäkkeenä. Näin syksyllä kannattaa suosia kotimaisia, tuoreita kasviksia, sillä nyt ne ovat edullisia ja laatu on parhaimmillaan.
 
Kasvisgratiini
kasvisgratiini, kukkakaali, parsakaali, sipuli, porkkana, juustokastike kasviksille
 
n. 1 kg kasviksia (kukka- ja parsakaalia, porkkanaa, sipulia)
vettä (sen verran, että kasvikset peittyvät)
1 tl suolaa
 
Gratiinikastike:
½ dl rypsiöljyä
½ dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2 dl kasvisten keitinlientä
100 g (n. ½ pkt) sulatejuustoa (Koskenlaskija)
3/4 tl suolaa
valkopippuria
 
kasvisgratiini, kukkakaali, parsakaali, sipuli, porkkana, juustokastike kasviksille
Pilko kasvikset pienemmiksi paloiksi ja esikypsennä niitä suolalla maustetussa vedessä n. 10 min. 
Valmista kasvisten kypsymisen aikana gratiinikastike. Mittaa kattilaan öljy ja vehnäjauhot. Sekoita vispilällä tasaiseksi. Kiehauta ja lisää vähitellen maito ja kasvisten keitinliemi koko ajan sekoittaen. Keitä kastiketta n. 5 min ja lisää kattilaan sulatejuusto pieninä palasina. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarkista maku.
Kun kasvikset ovat hieman pehmenneet, mutta vielä napakoita, nosta ne voideltuun vuokaan ja kaada gratiinikastike kasvisten päälle. Paista 200 asteessa n. 20 - 25 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti