Tämän Pitäjäntuvan piirakan ohjeen olen saanut parikymmentä vuotta sitten anopiltani. Hän leipoi tätä usein ja niin olen leiponut minäkin. Olen kokeillut täytteeksi myös kaupan valmiita maustettuja sitruunarahkoja, jotka toimivat kyllä ihan hyvin, mutta enemmän sitruunaista makua saa tekemällä täytteen tuoreista sitruunoista. Piirakan leipominen on helppoa ja onnistuu aloittelevaltakin leipurilta.
250 g margariinia
8 dl vehnäjauhoja
4 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl piimää
Rahkaseos:
500 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sitruunamehua
2 rkl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
tai vaihtoehtoinen täyte:
2½ prk (à 200 g) maustettua sitruunarahkaa (Valio)
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
Sulata margariini. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon ja sekoita. Lisää kuiviin aineisiin margariinisula. Ota murua n. 1/3 erilleen ja lisää lopun murun sekaan munat ja piimä. Sekoita nopeasti taikinaksi. Taikinasta ei välttämättä tarvitse tulla tasaisen sileää, paakut häviää kyllä uunissa. Levitä piimätaikina leivinpaperin päälle uunipellille.
Valmista rahkaseos sekoittamalla kaikki täytteen ainekset sekaisin. Levitä rahkaseos piimätaikinan päälle ja ripottele pinnalle muruseos. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla n. 25 - 30 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti