27 helmikuuta 2022

Porkkanasämpylät

porkkanasämpylä, porkkanasämpylät, sämpylä, sämpylät, leipä, porkkana
Sämpylät ovat tuoreena parhaimmillaan, mutta kyllä pakasteesta otetutkin sämpylät ovat hyviä. Laita osa sämpylöistä heti niiden jäähdyttyä pakasteeseen, niin ne ovat sulattamisen jälkeen koostumukseltaan "lähes tuoreita". Porkkana antaa näihin sämpylöihin mukavan kellertävän sävyn.
 
Porkkanasämpylät (n. 60 - 70 kpl)

300 g (n. 5 dl) hienoa porkkanaraastetta
1 l vettä
1 dl kauralesettä
3 dl kaurahiutaleita
porkkanasämpylä, porkkanasämpylät, sämpylä, sämpylät, leipä, porkkana1 dl siemeniä (pellavan-/auringonkukan-/kurpitsansiemeniä)
2 pss kuivahiivaa
350 g (n. 5 dl) vehnäjauhoja
 
porkkanasämpylä, porkkanasämpylät, sämpylä, sämpylät, leipä, porkkana
Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. (Ota porkkanat jääkaapista huoneenlämpöön lämpenemään hyvissä ajoin, jotta ne eivät jäähdytä taikinaa kylmäksi.) Lämmitä vesi reilusti (n. 42 asteiseksi) kädenlämpöiseksi. Lisää veden joukkoon porkkanaraaste, kauraleseet ja -hiutaleet, siemenet sekä vehnäjauhot, johon on sekoitettu hiiva. Vatkaa taikinajuurta voimakkaasti muutama minuutti. Anna juuren tekeytyä liinan alla noin puolisen tuntia, jolloin se jo alkaa kuplimaan.

Lisäksi:
2 rkl sokeria
3 tl suolaa
1 kg (n.15 dl) vehnäjauhoja
1 dl öljyä
 
Lisää taikinajuuren joukkoon sokeri, suola ja vehnäjauhot. Lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa. Lisää jauhoja tarvittaessa ja jatka taikinan vaivaamista, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Nyt voit käydä leipomaan sämpylöitä heti. Muotoile ja nosta sämpylät kohoamaan uunipellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota noin puoli tuntia ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-12 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti