25 tammikuuta 2022

Pulla

pulla, bostonpulla, boston
Jouluksi leivoin pullaa, joita ei toki kaikkia jouluna syöty. Lapsetkin leipoivat omat joulupullat. 😊 Pakasteesta on mukava napata kahvin kaveriksi aina jotain ja nyt on vara valita otanko tähti-, boston-, kanelikierre- vai luumupullaa. Teen pullataikinan juurimenetelmällä eli sekoitan kuivahiivan pieneen määrään jauhoja, jonka lisään veteen (maitokin käy nesteeksi). Vellimäinen taikina saa seistä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia, jolloin taikina alkaa kuplimaan jo mukavasti.

Pulla (n. 60 kpl pikkupullia)
 
Juuri:
7½ dl reilusti kädenlämpöistä vettä
3 pss kuivahiivaa
600 g (n. 8 dl) vehnäjauhoja 

pulla, pullataikina, taikinaLämmitä vesi n. 42 asteiseksi. Sekoita hiiva jauhoihin ja lisää ne veden joukkoon voimakkaasti vatkaten. Peitä kulho liinalla ja anna juuren kohota ja kuplia noin puoli tuntia.
 
Lisäksi:
2 kpl munia
2 tl suolaa
3 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
900 g (n. 12 dl) vehnäjauhoja
250 g margariinia sulatettuna
 
Voiteluun:
1-2 munaa
 
Päälle:
esim. hienoa sokeria / raesokeria
 
Lisää juuren joukkoon huoneenlämpöiset munat, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja lisää jäähtynyt margariini loppuvaiheessa. Jatka taikinan vaivaamista, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Taikinaa ei tarvitse enää kohottaa, vaan voit aloittaa pullien leipomisen heti. Leivo haluamasi muotoisia ja mallisia pullia ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Anna pullien kohota nyt n. puoli tuntia. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle sokeria. Paista pikkupullat 225 asteessa n. 10 min. Isommat pullat kuten pitkot tai bostonpulla on hyvä paistaa alhaisemmalla lämmöllä, 200 asteessa ja paistoaika on n. 20-30 min.
 
pulla, tähtipulla, joulu
Tähtipulla: Pyörittele taikinasta pyöreitä pikkupullia ja anna niiden kohota n. puoli tuntia. Kauli kohoamisen aikana (kaupan pakastetaikinasta) vaaleasta murotaikinasta tai tummasta piparitaikinasta tähtiä. Voitele kohonneiden pullien reunat munalla, jätä keskikohta voitelematta ja asettele siihen piparitähti. Paista pikkupullia 225 asteessa n. 10 min.
 
 
pulla, bostonpulla, boston
pulla, bostonpulla, boston
pulla, bostonpulla, boston
Bostonpulla: Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä levylle ohuelti voita/margariinia, ja ripottele sen päälle kanelia sekä sokeria. Rullaa pitkältä sivulta alkaen taikina pötköksi ja leikkaa terävällä veitsellä palasia, jotka nostat kierteet ylöspäin esim. irtopohjavuokaan, jossa on pohjalla leivinpaperia. Jätä pullien väliin kohoamisvara. Anna kohota noin puoli tuntia. Voitele pullien pinta munalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Paista pullaa 200 asteessa noin 20 - 30 min. Jäähtyneen bostonpullan voi koristella myös tomusokerikuorrutuksella (tomusokeria ja tilkka sitruunamehua).  

pulla, joulu, luumupulla, kanelikierrepulla Luumupulla: Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja levitä sille ohut kerros luumumarmeladia. Rullaa pitkältä sivulta alkaen taikina pötköksi ja leikkaa terävällä veitsellä kiekkoja, jotka asettelet leivinpaperin päälle pellille kierteet ylöspäin. Anna pullien kohota n. puoli tuntia. Voitele pullat munalla ja paista 225 asteessa n. 10 min.

Kanelikierrepulla: Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen levy. Levitä 2/3 osalle levystä ohuelti voita/margariinia, ja ripottele sen päälle kanelia sekä sokeria.Taittele levy kolmeen osaan ja leikkaa levy nauhoiksi siten, että nauhat jäävät toisesta päästä osittain kiinni. Kierittele nauhat toistensa ympäri, pyöräytä kierrenauha palloksi ja nipistä nauhojen päät pullien alle. Anna pullien kohota n. puoli tuntia. Voitele pullat munalla ja paista 225 asteessa n. 10 min.

pulla, joulu, kanelikierrepullaEi kommentteja:

Lähetä kommentti