28 elokuuta 2022

Mustikkapiirakka

mustikkapiirakka, marjapiirakka, mustikka, piirakka, pellillinen piirakkaa, kermaviilitäyteElokuun hämyisessä illassa on ihanaa kietoutua vilttiin ja nauttia terassilla pala mustikkapiirakkaa teekupillisen kera. Marjapiirakkareseptejä löytyy minunkin arkistosta monenlaisia, mutta kermaviilitäytteinen piirakka on mielestäni parasta. Se on raikas ja mehevä. Piirakoiden täytteeksi käy kaikki marjat, mutta mustikka-aikana piirakka tehdään tietenkin mustikoista. Tämän piirakkapohjan ohjeen olen saanut parikymmentä vuotta sitten ystävältäni ja täytteen ohjeen olen napannut yhteishyvä.fi-sivustolta. Piirakka on parhaimmillaan kylmäksi jäähdytettynä eli mieluiten seuraavana päivänä.
 
Mustikkapiirakka (pellillinen)
 
4 munaa
2 dl sokeria
200 g margariinia
1 dl siirappia
3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2½ tl kanelia
1 tl soodaa
 
1 l (600 g) mustikoita
 (+ 2 rkl perunajauhoja, jos marjat pakastettuja)

Täyte:
400 g kermaviiliä
mustikkapiirakka, marjapiirakka, mustikka, piirakka, pellillinen piirakkaa, kermaviilitäyte
150 g ranskankermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 munaa
 
Vaahdota munat ja sokeri. Lisää sulatettu, jäähtynyt margariini sekä siirappi. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja lisää ne siivilän läpi taikinaan varovasti sekoittaen. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele mustikat pohjan päälle ja valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset sekaisin. Kaada täyte mustikoiden päälle ja paista piirakka uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 min.

26 heinäkuuta 2022

Kinkkukiusaus

Kinkkukiusaus pakasteperunasuikaleista on varmasti monessa lapsiperheessä tuttu ruoka. Tätä laatikkoruokaa kannattaa tehdä kerralla reilusti, sillä se maistuu uudelleen lämmitettynä seuraavana päivänäkin. Erilaisilla yrteillä saat kiusaukseen vaihtelua. Joskus olen lisännyt kerman joukkoon sinappia ja hyvin maistui sekin.
 
Kinkkukiusaus

2 x 700 g pakasteperuna-sipulisekoitusta
2 x 250 g palvirouhetta
1 1/2 tl suolaa
mustapippuria
5 dl ruokakermaa
ruohosipulia
 
Lado voideltuun vuokaan peruna-sipulisekoitus sekä palvirouhe kerroksittain. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ruokakermaa päälle ja ripottele ruohosipulisilppua pinnalle. Paista uunin keskitasolla, 175 asteessa vähintään 1 tunti.

17 heinäkuuta 2022

Peltilihapiirakka

Kesäloma alkaa olla lopuillaan. Paljon on tullut leivottua, siivottua, opiskeltua ja välillä ihan vaan huilattukin. Tänne blogiin en kuitenkaan ole ehtinyt kirjoittelemaan. 😏
Usein olen suunnitellut tekeväni peltilihapiirakkaa, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi edes etsiä ohjetta. Nyt sellaisen kokeilemisen arvoisen ohjeen etsin ja testasin. Toimii, voin suositella. Ohje löytyi kotiliesi.fi-sivustolta. Hieman muokkasin täytettä suurentamalla sitä. Tämä pohja on tehty hiivataikinaan, joka on kyllä rasvainen, mutta silti koostumukseltaan miellyttää minua enemmän kuin voitaikinaan tehdyt piirakat. Tässäpä mainio päivällistarjottava salaatin kera.
peltilihapiirakka, jauheliha, kotiliesi, lihapiirakka

Peltilihapiirakka
 
taikina:
4 dl maitoa
2 tl suolaa
1 muna
1 rkl kuivahiivaa
n. 650 g vehnäjauhoja
250 g pehmeää margariinia
 
täyte:
peltilihapiirakka, jauheliha, kotiliesi, lihapiirakka
2 dl riisiä (puuro/risotto)
600 g jauhelihaa
2 sipulia
4 keitettyä kananmunaa
reilu 1 tl suolaa 
valko- ja mustapippuria
paprikajauhetta
 
voiteluun:
1 kananmuna

Valmista lihapiirakan taikina ensin, jotta se ehtii kohota sen aikaa, kun valmistat täytteen. 
 
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Lisää siihen suola, muna ja osa vehnäjauhoista, joihin on sekoitettu hiiva. Sekoita. Lisää loput jauhot ja pehmeä margariini. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia vedottomassa paikassa.
 
Valmista täyte. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä puuromaiseksi. Ruskista jauheliha ja pieneksi pilkottu sipuli. Keitä kananmunat, kuori ja hienonna ne. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään: keitetty riisi, ruskistettu jauheliha ja sipuli sekä keitetyt, silputut kananmunat. Mausta täyte.

Jaa piirakkataikina kahteen osaan. Taputtele tai kauli 2/3 osaa taikinasta pellille leivinpaperin päälle siten, että taikina nousee myös reilusti pellin reunoille. Levitä täyte pohjan päälle. Taputtele/kauli loput eli 1/3 osa taikinasta toisen paperin päällä hieman pienemmäksi kuin pohjalevy. Kumoa paperin avulla taikinalevy kanneksi täytteen päälle. Nipistä saumakohta kiinni. Voitele lihapiirakka kananmunalla ja pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


16 heinäkuuta 2022

Lasagnette

Myllyn Paras Täysjyvä Minilasagne, lasagnette, jauhelihalasagnette, jauheliha, helppo, arkiruoka

Lasagnette on yksi niistä arjen helpoista ja nopeista ruoista, jota teen mielellään sen maunkin vuoksi. Tämä lasagnettevuoka valmistui Myllyn Paras Täysjyvä Minilasagne-palasista. Tuplasin ohjeen, jotta ruokaa riittää vielä seuraavaksikin päiväksi. Ohje löytyy myös pastapaketin takaa (juustoa kyllä saatoin laittaa hieman enemmän 😋).
 
Lasagnette

400 g jauhelihaa
1 sipuli
2 x 400 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
½ lihaliemikuutio
½ tl suolaa
pizzamaustetta
mustapippuria
Myllyn Paras Täysjyvä Minilasagne, lasagnette, jauhelihalasagnette, jauheliha, helppo, arkiruoka 
225 g (½ pkt) Myllyn Paras Täysjyvä Minilasagnea
 
2 ½ dl ruokakermaa
 
100 g juustoraastetta

Ruskista jauheliha ja pieneksi pilkottu sipuli. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua hetki. Kaada voideltuun vuokaan keittämätön pasta, jauhelihakastike ja kerma. Sekoita. Lisää päälle juustoraastetta. Kypsennä 175 asteisessa uunissa n. 30 min. 

30 kesäkuuta 2022

Mansikkahyydykekakku

mansikkahyydykekakku, mansikkahyytelökakku, hyydykekakku, hyytelökakku, mansikkakakku, ylioppilasjuhlat, lakkiaiset, juhlat, kesä, makea leivonnainen
Mansikkakakku sopii kaikkiin kesän juhliin. Tämän mansikkahyydykekakun tein poikani ylioppilasjuhliin perinteisen kermatäytekakun lisäksi. 

Mansikkahyydykekakku

Pohja:

1½ pkt Domino-keksejä

Täyte:

2 dl vispikermaa
2½ dl Flora vanillaa
400 g maitorahkaa
n. 1 dl sokeria
500 g mansikkasosetta
 
½ dl mansikkamehua
8 kpl liivatelehtiä

Päälle:

mansikoita, marenkeja, mintunlehtiä
 
irtopohjavuoan rengas, hyytelökakku, hyydykekakku
Murskaa Domino-keksit pohjaa varten (esim. pussissa kaulimen avulla) ja painele keksimurska irtopohjavuoan rengasta apuna käyttäen suoraan kakkuvadille. Näin vältät kakun siirtämisen vuoasta kakkulautaselle. Tässä kakussa pohja on pelkkää keksimurua, joten sen siirtäminen olisikin aika haasteellista. Itselläni oli käytössä halkaisijaltaan 26 cm rengas. 

Käytin tähän kakkuun pakastemansikoita, sillä kotimaisia mansikoita ei vielä kaupasta saanut. Sulatin ja soseutin ne. Ennen soseuttamista ota mansikoista irronnutta mehua erilleen n. ½ dl, johon liivatteet liuotetaan. 
 
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen siksi aikaa, kun valmistat kerma-rahkan. Vatkaa vispikerma ja Flora vanilla kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon rahka, sokeri ja mansikkasose. 
 
Kuumenna mansikkamehu kiehuvaksi. Purista liivatelehdistä liotusvesi pois ja liuota lehdet kuumaan mehuun. Lisää mehu hieman jäähtyneenä, ohuena nauhana, vatkaimella vatkaten kerma-rahkan joukkoon. Kaada seos vuokaan.
 
Anna kakun hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään. Irrota rengas varovasti esim. hammastikulla reuna kiertäen, jotta kakku ei halkeile. Koristele kakku mansikoilla, marengeilla ja mintunlehdillä.