17 heinäkuuta 2022

Peltilihapiirakka

Kesäloma alkaa olla lopuillaan. Paljon on tullut leivottua, siivottua, opiskeltua ja välillä ihan vaan huilattukin. Tänne blogiin en kuitenkaan ole ehtinyt kirjoittelemaan. 😏
Usein olen suunnitellut tekeväni peltilihapiirakkaa, mutta jostain syystä en ole saanut aikaiseksi edes etsiä ohjetta. Nyt sellaisen kokeilemisen arvoisen ohjeen etsin ja testasin. Toimii, voin suositella. Ohje löytyi kotiliesi.fi-sivustolta. Hieman muokkasin täytettä suurentamalla sitä. Tämä pohja on tehty hiivataikinaan, joka on kyllä rasvainen, mutta silti koostumukseltaan miellyttää minua enemmän kuin voitaikinaan tehdyt piirakat. Tässäpä mainio päivällistarjottava salaatin kera.
peltilihapiirakka, jauheliha, kotiliesi, lihapiirakka

Peltilihapiirakka
 
taikina:
4 dl maitoa
2 tl suolaa
1 muna
1 rkl kuivahiivaa
n. 650 g vehnäjauhoja
250 g pehmeää margariinia
 
täyte:
peltilihapiirakka, jauheliha, kotiliesi, lihapiirakka
2 dl riisiä (puuro/risotto)
600 g jauhelihaa
2 sipulia
4 keitettyä kananmunaa
reilu 1 tl suolaa 
valko- ja mustapippuria
paprikajauhetta
 
voiteluun:
1 kananmuna

Valmista lihapiirakan taikina ensin, jotta se ehtii kohota sen aikaa, kun valmistat täytteen. 
 
Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Lisää siihen suola, muna ja osa vehnäjauhoista, joihin on sekoitettu hiiva. Sekoita. Lisää loput jauhot ja pehmeä margariini. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia vedottomassa paikassa.
 
Valmista täyte. Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä puuromaiseksi. Ruskista jauheliha ja pieneksi pilkottu sipuli. Keitä kananmunat, kuori ja hienonna ne. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään: keitetty riisi, ruskistettu jauheliha ja sipuli sekä keitetyt, silputut kananmunat. Mausta täyte.

Jaa piirakkataikina kahteen osaan. Taputtele tai kauli 2/3 osaa taikinasta pellille leivinpaperin päälle siten, että taikina nousee myös reilusti pellin reunoille. Levitä täyte pohjan päälle. Taputtele/kauli loput eli 1/3 osa taikinasta toisen paperin päällä hieman pienemmäksi kuin pohjalevy. Kumoa paperin avulla taikinalevy kanneksi täytteen päälle. Nipistä saumakohta kiinni. Voitele lihapiirakka kananmunalla ja pistele pinta haarukalla. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti