Leivon munkkeja vain kerran vuodessa, vappuna. Tämän munkkireseptin olen saanut hyvältä leipuriystävältäni vuosia sitten. Joskus olen leiponut munkit peruspullaohjeella, mutta kyllä ne eivät vedä vertoja tällä ohjeella tehdyille. Itse muotoilen munkit aina rinkilän muotoon, sillä ne paistuvat
nopeammin eikä tarvitse arvuutella, ovatkohan ne keskeltä kypsiä. Siman teen aina Dansukkerin fariinisokeripussin kyljessäkin olevalla ohjeella.
Munkit (n. 30 - 35 kpl)
Juuri:
Juuri:
½ l vettä
2 pss kuivahiivaa
500 g vehnäjauhoja
Lämmitä vesi n. 42 asteiseksi. Sekoita hiiva jauhoihin ja lisää ne veden
joukkoon voimakkaasti vatkaten muutaman minuutin ajan. Peitä kulho liinalla ja anna juuren
kohota ja kuplia noin puoli tuntia.
Lisäksi:
125 g (2 kpl isoja) munia
125 g sokeria
10 g suolaa
3 g kardemummaa
500 - 750 g vehnäjauhoja
200 g margariinia sulatettuna
Uppopaistoon: rypsiöljyä
Pinnalle: Siro sokeria
Lisää juuren joukkoon huoneenlämpöiset
munat, suola, sokeri ja kardemumma. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja
lisää jäähtynyt margariini loppuvaiheessa. Jatka taikinan vaivaamista,
kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Taikinaa ei tarvitse enää kohottaa, vaan voit aloittaa munkkien leipomisen heti. Pyörittele taikinasta pyöreitä munkkeja kohoamaan liinan alle. Kun munkit ovat kohonneet vähintään puoli tuntia, kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai valurautapadassa n. 175 - 180 asteiseksi. Minulla on koko paistamisen ajan kattilassa lämpömittari, josta vahdin lämpötilaa.
Pidä huoli, että kattilan vieressä on kansi, jolla voit tukahduttaa rasvapalon, jos öljy kuumenee liikaa ja syttyy palamaan. Älä myöskään pidä liesituuletinta paistamisen aikana päällä. Kuuman öljyn joukkoon ei saa päästää vettä, sillä vesi saa öljyn räiskymään.
Tee kohonneisiin munkkeihin reikä keskelle painamalla peukalo ja etusormi munkin läpi. Venytä reikää varovasti isommaksi. Laske munkki öljyyn ja kypsennä molemmilta puolilta muutama minuutti. Käytä nostamisessa ja kääntämisessä apuna reikäkauhaa. Nosta kypsät munkit hetkeksi valumaan talouspaperin päälle. Pyörittele hieman jäähtyneet rinkilät Siro sokerissa ja tarjoile siman kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti